Introducerea votului electronic în Republica Moldova

evotingImplementarea graduală a registrului electronic al alegătorilor în Republica Moldova a fost demarată încă în anul 2009 și în mod teoretic, trebuia să fie complet realizată încă la ultimul scrutin național (alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014).
Dar ce este de fapt acest registru electronic al alegătorilor? În principiu, este doar un sistem electronic de gerare a listelor de alegători. Citându-l pe dl Andrei Volentir, Secretar al Comisiei Electorale Centrale în 2009 (sursa: www.tribuna.md) : “Acest sistem funcționează ușor, fiecare alegător prezentându-se la secția de vot, înregistrându-se la operatorul de la calculator. Introducând codul personal al alegătorului în sistem, operatorul va verifica dacă acest alegător a mai fost prezent la altă secție de vot sau nu, iar dacă sistemul electronic va da un răspuns negativ, alegătorul va putea merge la membrul Biroului secției de votare pentru a-și lua buletinul de vot, a-l completa și a-și exprimă votul”. Revenind la expresia “fiecare alegător prezentându-se la secția de vot”, ne putem da seama că suntem departe de viziunea votului pur electronic, pentru care prezența fizică la o secție de vot nu ar fi necesară. Și anume, prezentarea fizică a unui alegător la secția de vot, este factorul care privează absolută majoritate a neparticipanților de dreptul la vot (în 2014, rata participării a fost de 55,79% conform unui raport de pe www.cec.md).

Ce este, așadar, votul electronic (cunoscut și ca e-voting, din limba engleză)? Votul electronic este reprezentat prin posibilitatea unui alegător de a-și exersa dreptul de vot online, prin intermediul dispozitivelor conectabile la Internet (de exemplu, prin intermediul unui smartphone). Votul electronic permite realizarea unei soluții complete, care include înregistrarea și autentificarea alegătorilor, procedura de votare propriu-zisă, numărarea voturilor la nivelul secției de votare, criptarea datelor de vot și transmiterea lor centrului național de votare, consolidarea și centralizarea rezultatelor, precum și administrarea alegerilor. Un sistem de e-votare va îndeplini aceste sarcini respectând toate standardele stabilite de Comisia Electorală Centrală și de legislația în vigoare, iar în plus va ține cont și de toate cerințele stringente asociate cu securitatea, acuratețea, integritatea, rapiditatea, caracterul secret și anonim al votului, auditul, accesibilitatea, raportul cost-eficiență, scalabilitatea și durabilitatea ecologică.

Pentru moment, unica țară din lume care implementează cu succes un proiect similar este Estonia, unde la ultimul scrutin din 2015, aproximativ o treime (30,5%) din participanți au votat electronic, prin intermediul unui buletin de identitate cu cip integrat. De ce ar trebui că și Republica Moldova să abordeze la modul serios acest subiect? Foarte simplu: pentru că Republica Moldova este printre liderii țărilor cu număr mare de cetățeni rezidenți peste hotarele țării; în 2014, din 2 956 270 de alegători (sursă www.cec.md), probabil 20-25% se aflau în străinătate (o cifră exactă nu poate fi găsită, există surse care indică cca. 700 000 de persoane în afară). Iar obligațiunea de a simplifica și eficientiza la maxim posibilitatea exersării dreptului de vot, drept fundamental garantat de constituție, prin introducerea unui vot electronic veritabil, revine în primul rând guvernării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *