Ludmila Coadă

Ludmila CoadaMinisterul Spațiului Informațional

Ludmila Coadă este doctor în istorie, conferenţiar universitar la Catedra Relaţii Internaţionale, Științe Politice şi Istorie din cadrul Universității Libere Internaţionale din Moldova (ULIM). Este autorul monografiei „Zemstva Basarabiei: aspecte istorico-juridice” (Chişinău, 2009) şi a mai multor articole ştiinţifice, publicistice, lucrări didactice, recenzii, planuri de studii/curriculum-uri universitare și programe analitice. Preocupările didactice și ştiinţifice ale dr. Ludmila Coadă vizează trecutul Basarabiei și Istoria zemstvei (sistemul de autoadministrare locală), evoluția politică și politica externă a statelor post-sovietice, relațiile RM cu UE etc. Pe lângă activitatea de predare și cercetare, Ludmila Coadă a acumulat de-a lungul anilor și o bogată experiență administrativă universitară, deținând în perioada 2007-2014 funcția de decan al Facultății Istorie și Relații Internaționale, dar și de vice-rector pentru știință între 2013-2014.

Ludmila Coadă este participantă activă în procesul de europenizare și internaționalizare a învățământului și cercetării din Republica Moldova. Rezultatele activității sale științifice au fost diseminate prin publicații și prezentări la diverse congrese și conferințe internaționale. A efectuat stagii de cercetare şi perfecţionare profesională în arhive, biblioteci, instituţii de cercetare și universităţi din mai multe țări. A fost bursier al programului Fulbright care i-a permis afilierea pentru anul de învățământ 2010-2011 la Universitatea George Washington din Statele Unite ale Americii. A condus mai multe proiecte individuale de cercetare și/sau predare, care s-au desfășurat în universități din România, Germania, Franţa, Polonia, Ungaria, Rusia etc. A gestionat și beneficiat de proiecte colective finanțate de Uniunea Europeană, precum Erasmus Mundus, Tempus, Programul Erasmus Plus etc. Membru al Biroului Permanent al Partidului DREAPTA.

Ministerul Spațiului Informațional va pleda pentru un spațiu informațional comun România – Republica Moldova. Republica Moldova suferă enorm de pe urma faptului că oamenii nu pot vedea anumite emisiuni de calitate din România, dar și filme subtitrate în limba română. Prin intermediul spațiului informational comun le vom oferi cetățenilor moldoveni o alternativă la instituțiile de presă rusești, care bombardează locuitorii spațiului dintre Prut și Nistru cu informații tendențioase și îi mențin captivi unei gândiri retrograde. De asemenea, Ministerul Spațiului Informațional va taxa momentele de ”rătăcire” ale site-urilor, televiziunilor, ziarelor – ale presei de la Chișinău, în general. Astăzi, la Chișinău există prea multă propagandă și prea puțină informare. Vom atenționa opinia publică asupra derapajelor propagandei și a riscurilor care îi sunt asociate. În acest sens, colaborarea cu celelalte ministere va fi esențială. Pe platforma The Right Government cetățenii ne vor putea sesiza la rândul lor referitor la derapajele propagandistice care intoxică spațiul public. Scopul extrem de important al platformei respective, fiind contracarea manipulării, dar și explicarea lucrurilor cât se poate de neutru, însă în interesul cetățeanului.